Новини и събития

09.06.2021

Защо защитата е от значение?

Зъбната или дентална плака е лепкав и грапав филм, които всеки един от нас е откривал по зъбните си повърхности, обичайно сутрин след събуждане. Плаката е една сложно организирана система. Съставена е от множество бактериални видове, потопени сред белтъци от слюнката, хранителни остатъци и продукти на собствения си метаболизъм. Именно бактериите и киселините, които произвеждат, придават патогенен потенциал на зъбната плака при определени условия. Водещ фактор е количеството на бактериите – колкото повече са те, толкова по – голям е рискът за нашето здраве. Основните заболявания, свързани с прекомерното натрупване на зъбна плака са кариес и заболявания на венците. Но науката не спира само до тези две основни групи, а продължава да открива връзка между тях, респективно влошена устна хигиена и усложнения при сърдечносъдови заболявания, диабет или бременност.

Зъбната плака започва да се формира по повърхностите в устната кухина (зъби, възстановявания, импланти, корони, ортодонтски апарати, лигавица) почти веднага след като почистим зъбите си и достига функционална зрялост след около 12 часа. Достатъчна е една единствена бактериална клетка, за да стартира процесът на плакообразуване. Този 12-часов интервал е „малката лампичка“, която светва, за да ни напомни, че е време да почистим зъбите си с подходящи средства.

Разбира се, не всички бактерии, влизащи в структурата на зъбната плака причиняват кариес или заболяване на венците. Някои от тях са нормални обитатели на флората на устата, които попадат там още в момента на раждането или при първата майчина целувка. Смисълът на почистването на зъбите се състои в това, да поддържаме наличните бактерии в минимално количество.

Основен метод за отстраняване на зъбната плака е механичното почистване с четка и паста за зъби, два – три пъти дневно.

Препоръчителна е употребата на мека или среднотвърда четка според индивидуалния случай и достатъчно абразивна и ефективна ежедневна паста, каквато е паста за зъби ELGYDIUM Antiplaque. Основната съставка на паста ELGYDIUM Antiplaque е калциевият карбонат – природна суровина с нежно и ефикасно полиращо действие. Във формулата се съдържа и 0,004% хлорхексидин – класическа молекула с антибактериално дейстие, който забавя процесът на образуване на зъбна плака и въздейства върху раздразнението на венците. Не на последно място, избирайки ежедневна паста за зъби трябва да се спрем върху напълно безвреден за цялостното ни здраве продукт, които не съдържа противоречиви субстанции и пълнители. За повече информация, моля посетете https://bit.ly/3wVsRt2

Когато говорим за цялостна антиплакова грижа в ритуала на нашата устна хигиена не трябва да отсъстват конецът за зъби (за почистване на междузъбните пространства) и водата за уста. За гарантирано блестяща усмивка не забравяйте да посетите Вашия зъболекар поне два пъти годишно.