Новини и събития

Високо класиране на зъболекарите за честност и етика в проучване на Gallup

Високо класиране на зъболекарите за честност и етика в проучване на Gallup

by Dental Tribune International

 

Зъболекарите са посочени на 5-о място по честност и етични норми в анкетите на Gallup Poll, публикувани през ноември миналата година. При предишните проучвания на общественото мнение денталните лекари също били класирани в Топ 10. Анкетираните били помолени да класифицират 22 професии по петобална скала, като се започне от „много високо“ до „много ниско“, като 62% от тях класирали зъболекарите „много високо“ или „високо“.

Зъболекарите получили малко по-нисък резултат от лекарите, фармацевтите и медицинските сестри, но затвърдили резултата си от 2006 година. Според Gallup „рейтингите за честност на всички медицински професии, макар и с минимална разлика, се намират на най-високи нива в историята на Gallup“.

„Американската дентална асоциация (ADA) има строг Етичен кодекс и се радваме да видим, че обществото оценява, че членовете на ADA наистина прилагат това на практика“, сподели Д-р Robert Faiella, президент на Американската дентална асоциация.

Медицинските сестри спечелили най-висок брой точки от всички изследвани професии, като 85% от анкетираните оценили моралните принципи и честността на медицинските сестри като „много високи“ или „високи“. Сред Топ 10 след медицинските сестри се наредили фармацевтите, лекарите, инженерите, зъболекарите, полицаите, преподавателите в колеж, свещениците, психиатрите и хората, които лекуват чрез акупресура.

Най-ниско класираните професии били членовете на Конгреса (само 10% оценили етиката и честността им като „много високи“ или „високи“) и автомобилните търговци (8%).

Резултатите от анкетата са базирани на телефонни интервюта, проведени от 26 до 29 ноември на случаен принцип сред 1015 души на възраст 18 и повече години във всички 50 щата и окръг Колумбия. „Галъп“ е провеждал периодично същата анкета, но невинаги е включвал зъболекарите като една от изследваните професии.

(Източник: ADA)