Новини и събития

Тракийско светилище на седем хилядолетия има край град Гоце Делчев, по-древно от Перперикон, смятат археолози, съобщи БГНЕС в региона.

Тракийско светилище на седем хилядолетия има край град Гоце Делчев, по-древно от Перперикон, смятат археолози, съобщи БГНЕС в региона.

Светилището е разположено на три хълма, на около 2 километра от село Долно Дряново, община Гърмен, вдясно от пътя Гоце Делчев - Сатовча, което местното население нарича "Градището". На територията му са разположени десетки каменни фигури, изобразяващи човешки профили, фигури на животни и земноводни - змии, риби, костенурки, птици и други. Някои от обектите са с гигантски размери.

Древното светилище води началото си от около петото хилядолетие преди новата ера и е едно от най-големите на територията на България, а вероятно и в Европа, смятат археолозите. Според публикация на покойния вече историк проф. Тодор Бояджиев от 2002 година, "Градището" по значимост е по-голямо дори от Перперикон. Тук са открити следи от няколко култури - тракийска, римска и византийска.

В момента тук се изпълнява българо-гръцки проект на стойност 1 381 560 лева, чиято идея е обектът да стане по-достъпен и подходящ за културен и поклоннически туризъм.

Пръв, преди 10 години, започва да проучва светилището именно проф. Бояджиев, а разкопките през миналата година бяха извършвани от доц. Анелия Божкова. Тя също обяви, че тракийското светилище е по-древно от Перперикон. Основания за това й дават запазени следи от пещи за жертвоприношения, абсолютно кръгли дупки върху скали, разположени във формата на някои съзвездия, и исполински фигури на човешки глави и култови животни. Разкритите останки от древните зидове са частично консервирани, има и постоянна охрана на обекта, която да пази светилището от постоянните иманярски набези.

Редактор: Е. Гигова

Източник: www.actualno.com


Read more: http://society.actualno.com/Svetilishte-po-drevno-ot-Perperikon-kraj-Goce-Delchev-news_411655.html#ixzz2Hg0DKiam