Новини и събития

Силвия Атанасова за оралната хигиена като защита за цялостното здраве на организма

Силвия Атанасова - ръководител на отдел "Маркетинг" в Pierre Fabre Oral Care България и д-р Николай Шарков - председател на УС на Български зъболекарски съюз и член на Борда на директорите на Световната дентална федерация, дискутираха правилното миене на зъбите и всички необходими елементи за цялостното здраве на устната кухина в ефира на Националното Дарик радио с водещ Ники Кънчев.

 „Тревожни са данните, че едва 33% от българите си купуват четки за зъби. Призовавам всички да си закупят четки за зъби, да мият зъбите си сутрин и вечер, да подсушават четката и да я дезинфекцират след употреба “, каза д-р Шарков в ефира на Дарик.

Pierre Fabre Oral Care България се опитва да повиши нивото на култура за миене на зъби повече от 10 години. “От години работим за обучаването на деца как правилно да мият зъбите си още от ранна детска възраст. Организираме детски театрални представления, чрез които отправяме посланието си под интересна и забавна форма. Но истината е, че личният пример на родителите към децата е една от първите и най-важни стъпки”, отбеляза Силвия Атанасова и благодари на всички зъболекари, които отделят от времето си, за да обучават и мотивират своите малки и големи пациенти да мият зъбите си.

Ето и практичните съвети, които двамата с д-р Шарков споделиха в разговора с Ники Кънчев:

1.    Докато трае епидемията е препоръчително да закупите нова четкa за зъби.

2.    Мийте зъбите си сутрин и вечер.

3.    Добре е четкането на зъби да е около минута и половина - две на горната челюст и минута и половина - две на долната челюст.

4.    Четката да бъде подсушена и дезинфекцирана, след всяко миене.

Препоръка от Pierre Fabre Oral Care България: Дезинфекцията може да се извършва по два начина. Първият е като сложите главата на четката в чаша вода, за 1 минута на 600 w, в микровълновата печка. За този метод са подходящи САМО четките за зъби Elgydium Сlinic. Вторият вариант е да ползвате две различни четки за зъби, за сутрешно и вечерно измиване, за да имат времето да изсъхват между двете миенета.

5.    Четката за зъби трябва да се сменя на всеки два месеца и незабавно, след като премине заболяването или оралния проблем (грип, херпес, афта и др.).

6.    Когато изхвърляте четката винаги я  увивайте в хартия и/или найлонов плик, преди да я изхвърлите в коша за боклук.

7.    Необходима е пълна хигиена на устната кухина, която включва четка и паста за зъби, вода за уста, конец.

8.    За лица над 6 години, повече от препоръчително, след миенето на зъбите, е изплакването на устната кухина с вода за уста.

За пълна хигиена на устата използвайте вода за уста

Водата за уста не е допълнителна грижа. Трябва да я приемем като основна грижа към продуктите за орална хигиена. Тя има ефект както върху зъбните повърхности, така и върху лигавицата – венци, бузи, език и небце”, каза ръководителят на отдел "Маркетинг" в Pierre Fabre Oral Care България Силвия Атанасова и посъветва да се използват продукти за ежедневна употреба с намалено съдържание на алкохол.

1.    Пациентите трябва стриктно да следват инструкциите за употреба от своя зъболекар.

2.    Терапевтичните води за уста се използват около 14 дни, след което се преминава към продукт за ежедневна грижа.

3.    Водите за ежедневна употреба не е нужно да бъдат сменяни, през определен интервал от време.

4.    Водата за уста се препоръчва за лица над 6-годишна възраст, защото вече имат инстинкт за изплюване.

5.    Pierre Fabre Oral Care България разделя водите за уста на терапевтични и ежедневни, както и на такива за възрастни, и деца над 6 години.

Все още съществува и митът, че водата за уста убива полезните бактерии. Счита се, че повечето бактерии, които населяват устната кухина са патогенни, т.е причиняват болест – кариес или проблеми с венците. Целта на поддържането на правилна хигиена е да намаляваме на ежедневна база техния брой. Никога не можем да елиминираме тотално всички бактерии в устата, в това число и полезните такива”, сподели Силвия Атанасова в ефира на Дарик.

ВИЖТЕ ЦЕЛИЯТ РАЗГОВОР ТУК