Новини и събития

24.02.2013

Русенският митрополит Неофит бе избран за Български патриарх

Патриаршески църковен избирателен събор избра на втори тур Русенският митрополит Неофит за нов български патриарх и Софийски митрополит. За Русенския митрополит Неофит бяха подадени 90 гласа, за Ловчанския митрополит Гавриил бяха подадени 47 гласа, една бюлетина е невалидна. До балотажа се стигна, след като на първия тур никой от тримата претенденти не получи две трети от гласовете на делегатите на събора. Третият кандидат Старозагорският митрополит Галактион, който се разболя и не присъства на събора, отпадна още на първия тур. На балотажа изборът бе извършен с мнозинство, а не - с две трети от всички 138 делегати на събора.
Решението на събора пред вярващите оповести говорителят на Светия синод митрополит Йосиф: България след повече от 600 години за пръв път не в робство, а свободно избра своя светейши патриарх. „Всички чувате камбанния звън, който възвестява, че имаме патриарх. Негово име е Неофит. Предвид, че това, че никой не получи от две-трети от гласовете, се пристъпи към втория тур”, каза митрополит Йосиф.
За Русенския митрополит Неофит са дадени 90 гласа, за Ловчански митрополит - 47 гласа. Има и една невалидна бюлетина, това прави 138 гласа – числото на всички избиратели. Председателят на избирателното бюро обяви Русенския митрополит Неофит за светейши български патриарх и Софийски митрополит. Участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор се отправиха на литийно шествие. С литийното шествие новоизбраният български патриарх Неофит се отправи към храм-паметника „Св. Александър Невски”, където се състоя церемонията по интронизация. Пред погледите на стотици граждани митрополит Неофит заедно с литийно шествие се отправи към храм-паметника „Александър Невски”, където за първи път влезе като патриарх. Минути след като излезе от Синодалната палата, той благослови българския народ. Всички присъстващи му ръкопляскаха.
Стотици миряни присъстваха на церемонията по официална интронизация на новия български патриарх Неофит. Храм-паметникът „Св. Александър Невски”, където се проведе официалната церемония, бе препълнен от граждани и официални лица. Сред тях бяха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева.
На официална церемония в Патриаршески Катедрален Сатвропигален Храм-Паметник „Св. Александър Невски” патриаршеските инсигнии бяха възложени на новоизбрания български патриарх Неофит. Патриаршеските инсигнии са бяла патриаршеска епанокамилавка, която представлява покривало за глава, и зелена патриаршеска мантия с извезани в златно инициали на Българската патриаршия и патриаршески жезъл. Церемонията продължи с поздравления към новоизбрания български патриарх.
В храма прозвуча възгласът "достоен" след което присъстващите пяха "Многая лета".
Българският патриарх Неофит отправи своята молитва към стотиците в патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. Патриарх Неофит се помоли като духовен водач за единство на нацията.
Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Неофит направи обръщение към присъстващите в храм-паметника "Свети Александър Невски". Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение, каза патриарх Неофит. Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва. Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа. Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити, каза патриарх Неофит.
Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете, каза патриарх Неофит. Той благодари на представителите на поместните православни църкви, които присъстват днес.
Президентът Росен Плевнелиев направи обръщение в храма. За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов Патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила, каза президентът.
За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници - каза президентът.
Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им.
На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Очакваме да допринася за православното единство, да съхранява целостта на Българската
Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава, със солидарно общество. Мотивиран и твърдо решен съм да постигам съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности - каза президентът.
Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията, каза Плевнелиев, който дойде, за да поздрави новоизбрания български патриарх.
Вашето духовно служение започва във време, заредено с много предизвикателства. Това се казва в поздравлението на министър-председателя Бойко Борисов към новоизбрания Български патриарх. Състоянието на икономиката, духовната криза на нашето общество, поставят и духовните лидери в ситуация да се търси начин за преодоляване на трудностите и намиране на най-верния път.
Вярвам, че Българската православна църква, начело с вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията, се казва в поздравлението от името на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.
Нашата вяра е нашият щит, нашата вяра е нашият пристан.
Сърдечно желая крепко здраве и достолепие, се казва в поздравлението на министър-председателя в оставка Бойко Борисов.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също поздрави патриарх Неофит.
Новоизбраният български патриарх Неофит заяви, че ще се моли за мир в душите на целия български народ, минути след като бе официално интронизиран. Патриарх Неофит се отправи към Синодалната палата, отказа коментари пред журналисти като единствените му думи бяха: „Първата задача на църквата е да работим заедно. Нека всички българи бъдат честити и със стремеж в сърцата да работим за доброто на България”.
Новоизбраният Български патриарх, митрополити, духовници, президентът Росен Плевнелиев, министри, делегати и официални лица си направиха обща снимка пред храм-паметника "Свети Александър Невски".
При изключителна охрана премина съборът и последвалата церемония. Много жандармерия имаше пред храм-паметника "Свети Александър Невски", над центъра на София кръжеше хеликоптер.
Ванина НЕДКОВА

Източник: Информационна агенция "Фокус"