Новини и събития

06.04.2021

По-добра орална хигиена, по-качествена преграда срещу COVID-19

По-добра орална хигиена, по-качествена преграда срещу COVID-19

На 11 март 2020 година Световната Здравна Организация (СЗО) обяви официално глобалното разпространение на вирус SARS-CoV-2 като пандемия. Приблизително 9 месеца по-късно, въпреки все по-актуалната информация за предстоящо ваксиниране и все по-детайлната  картина на клиничната симптоматика и имунитет, живеем в динамиката на заболяването. 

Важни за всяка епидемия са пътищата за разпространение на инфекциозния агент. По отношение на COVID-19 стандартното предположение е, че следните два начина за разпространение са доминиращи: чрез големи капчици (капки / частици, излъчвани при кихане, кашляне или говорене) и чрез повърхностен контакт (преносител) (ръка-ръка, ръка-повърхност и т.н.).

Устата е началото на храносмилателната система. Като част от човешкия организъм нейното здраве е пряко свързано с общото здраве.

В полезрението на учените в момента е дали съществува връзка между повишения риск от усложнения при пациенти с COVID-19, засегнати от пародонтално заболяване. Изследва се връзката между повишения бактериален товар при тези пациенти поради голямото количество зъбна плака и по какъв начин подобряването на хигиената на устната кухина би снижила риска от евентуални поствирусни усложнения.

Интересно откритие е наличието на високо бактериално число от бактериите, асоциирани с пародонтит (Prevotella, Staphylococcus и Fusobacterium) при изследваните пациенти със средни и тежки симптоми на COVID-19. От друга страна се потвърждава тезата, че усложненията при прекарани респираторни вируси са свързани предимно с развитие на бактериална суперинфекция (аналогично с грипните епидемии през 1918 и 2009 година).

В този ред на мисли, препоръчително е в настоящата ситуация е да обърнем по-голямо внимание на хигиената на устната кухина, с цел понижаване на бактериалния товар. За целта е необходимо да следваме някои прости правила:

  1. Сменяйте по-често четката си за зъби. Задължително след прекарано респираторно заболяване (грип, настинка), афта или херпес.
  2. Мийте зъбите си сутрин и вечер. Добре е четкането на зъбите да е около минута и половина, две на горната челюст и минута и половина, две на долната челюст.
  3. Четката да бъде подсушена и дезинфекцирана, след всяко миене. Препоръка от Pierre Fabre Oral Care България: Дезинфекцията може да се извършва по два начина. Първият е като сложите четката за зъби в чаша вода и я преварите в микровълновата печка. За този метод са подходящи четките за зъби Elgydium Сlinic. Вторият вариант е да ползвате две различни четки за зъби, за сутрешно и вечерно измиване, за да бъде достатъчно времето за изсъхването им между двете употреби.
  4. При изхвърляне на четка за зъби, поставете я в хартия и/или найлонов плик, преди да я изхвърлите в коша за боклук.
  5. За всички над 6 годишна възраст, повече от препоръчително е след миенето на зъби, изплакването на устната кухина с вода за уста. Водата за уста не е допълнителна грижа. Трябва да я приемем като основна грижа към продуктите за орална хигиена. Тя има ефект както върху зъбните повърхности, така и върху лигавицата – венци, бузи, език и небце.

 

Пандемията, предизвикана от COVID-19 реално е безпрецедентна глобална заплаха за здравето ни. Предприемайки необходимите защитни мерки целим запазване на нашето здраве и това на околните, както и намаляване на риска от евентуални усложнения при евентуален сблъсък със заболяването.