Новини и събития

28.06.2021

ПО - БЕЛИ ЗЪБИ – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Да имаме искряща усмивка е една от причините да се усмихваме по- често. С възрастта и поради банални ежедневни навици усмивката ни може да загуби своя блясък. Защо зъбите пожълтяват? Можем ли да ги предпазим? В какво се крие тайната на снежно бялата усмивка?

 

КАКВО ОПРЕДЕЛЯ ЦВЕТА НА ЗЪБИТЕ НИ?

Зъбите са изградени от дентин, който е покрит с тънък слой емайл. Цветът и дебелината на дентина са определящи за цвета на нашите зъби. Това са характеристики, които са генетично заложени и поради това някои хора са с по-бели зъби от други, независимо от ежедневни навици (пушачи например). Кучешките зъби например са по-тъмнооцветени от стоящите до тях резци заради по-дебелия си слой дентин.

Емайлът на зъбите е прозрачен, но до каква степен е блестящ и полиран допринася за усещането за „искряща усмивка“.  Ето защо е важно да полагаме грижа за усмивката.

ВЪНШНИ ОЦВЕТЯВАЩИ ФАКТОРИ

Това са повърхностни оцветявания по емайла. Причинени са от начина ни на живот: консумиране на оцветяващи храни и напитки (кафе, чай, червено вино) и тютюнопушене.

ВЪТРЕШНИ ОЦВЕТЯВАЩИ ФАКТОРИ

Такъв фактор е физиологичното стареене, което кара дентина да потъмнява.

 

КАК МОЖЕМ ДА ИЗБЕЛИМ ЗЪБИТЕ СИ?

КАБИНЕТНО ИЗБЕЛВАНЕ

Най-често процедурата се състои в професионалната апликация на избелващ гел на основата на пероксид, след нанесена бариера за защита на венците. Тази естетична процедура е с продължителност от около час и е необходимо да се направи няколко пъти през определени интервали за максимален ефект.

ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ С ШИНА

Изработват се индивидуални шини след взимане на отпечатък от горна и долна челюст. В тези шини се поставя изблеващ гел в домашни условия според инструкциите на денталния лекар. И двата метода на избелване премахват повърхностните оцветвания, както и повлияват цвета на дентина. 

ИЗБЕЛВАЩИ ПРОДУКТИ ОТ АПТЕКА

С тяхна помощ можем да премахнем повърхностните оцветявания. Необходимо е да комбинираме продукти с това предназначение: ежеденвна избелваща паста, интензивно избелваща паста за употреба 2 пъти седмично, избелваща четка за зъби и вода за уста.

Каква ще бъде продължителността на ефекта след избелване зависи от комбинация от фактори – индивидуални особености на структурата на зъбите и навици от ежедневието.

КАК ДА ОГРАНИЧИМ ПОТЪМНЯВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ?

1. ПОДХОДЯЩА ЕЖЕДНЕВНА ПАСТА ЗА ЗЪБИ

Ежедневните пасти за зъби съдържат частици натриев бикарбонат, който полира зъбната повърхност и предотвратява натрупването на оцветявания. Миенето на зъбите трябва да бъде 2 – 3 пъти дневно, особено след консумацията на оцветяващи храни и напитки. За повече информация: https://bit.ly/3zLHstA

 

2. ПОДХОДЯЩА ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Създадени са със специален дизайн, така че да подпомагат отстраняването на повърхностни замърсявания. В две степени на твърдост са – мека и средно твърда: https://bit.ly/3xz34an

Важно е четката за зъби да се сменя на всеки 3 месеца.

 

3. ПОЛИРАЩА ПАСТА 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО

Съдържа полиращи субстанции с минерален и органичен произход. За да предпазва емайла от надраскване поради по-високата абразивност на пастата, в нея е добавен Fluorinol с реминерализираща активност. Интензивно избелващата паста се използва само 2 пъти седмично. Поддържа ефекта от кабинетно избелване. https://bit.ly/35wVT6C

4. ПОДХОДЯЩА ВОДА ЗА УСТА

Водата за уста, предназначена за хора, избелващи зъбите си или използващи избелващи продукти за хигиена ограничава фиксирането на оцветители върху повърхността на зъбите, ограничава както образуването, така и натрупването на зъбна плака: https://bit.ly/3gyyFnc

5. РЕДОВНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ДЕНТАЛНИ ПРЕГЛЕДИ

Регулярното почистване на плака и зъбен камък е от съществено значение не само за здравината на зъбите, но и за запазване на естествения им цвят.

6. ИЗБЯГВАЙТЕ ОЦВЕТЯВАЩИ СУБСТАНЦИИ

Ако зъбите Ви имат склонност да пожълтяват бързо, ограничете консумирането на храни и напитки с оцветяващи пигменти: кафе, червено вино, черен чай, горски плодове, цвекло. По възможност не пушете – искрящата усмивка е още един повод да спрете този навик.