Новини и събития

20.05.2021

Грижа за детските зъби от пробива до смяната им

Децата се нуждаят от добра основа за изграждане на стабилен навик за поддържане на хигиена на устната кухина. Оптималното време за стартиране на миенето на първите зъбки е моментът на тяхната поява.

Обикновено началото на пробива на млечните зъби се случва около шестия месец на бебето, като разбира се стартът на появата им може да се случи в обширен интервал – от трети до девети месец, понякога и след първата година. Подходящ вариант за избор на бебешка четка е тази с компактна глава, много меки влакна, безопасни за деликатните бебешки венци. Удачен избор е четка, наподобяваща играчка, която би станала любим предмет на Вашето бебе.

Пастата за зъби за най – малките е препоръчително да не съдържа флуор, тъй като се счита, че до 2 годишна възраст децата поглъщат цялото количество паста.

Временното съзъбие се сформира окончателно до около 3 годишна възраст – момент, в който флуорът като елемент, осигуряващ реминерализация на зъбния емайл и защитаващ от кариес може да присъства във формулата на детската паста. Пастите за деца от 3 до 6 години обикновено са с гелообразна консистенция, ярки цветове и с любими детски плодови вкусове.

Периодът след шестата година на детето е динамична фаза на смяна на млечни зъби с постоянни. „Новопоявилите“ се зъби се нуждаят от специфична грижа предвид това, че тяхната минерализация продължава и след пробивът им. Постоянните зъби придобиват окончателния си минерален състав приблизително на третата година след появата си. Често срещана ситуация е пропускането на появата на първия постоянен кътник на детето поради простата причина, че тя не е свързана с разклащане и падане на млечен предшественик. Шестгодишно дете, което мие зъбите си само не винаги има правилна техника на миене на зъби, което води до появата на кариес именно на тези първи постоянни зъби. В допълнение първите кътници имат доста изразен релеф, който е предпоставка за задържане на хранителни остатъци и зъбна плака.   

Оптималната устна хигиена е фактор номер 1, когато говорим за защита от зъбен кариес

Правилата за поддържане на добра ежедневна хигиена са кратки и ясни – сутрин и вечер измиване на зъбите с четка и паста за децата до 6 години, а след тази възраст - употреба на средство за почистване на междузъбните контакти (стандартна четка за зъби не може да почисти тези контактни зони) и завършване на процедурата с вода за уста. Детските води за уста съдържат съставки с филмообразуващо действие, които подпомага защитата на зъбите срещу кариес.

Необходимо е да почистваме зъбите си сутрин и вечер, защото само 12 часа са необходими за сформирането на зряла бактериална зъбна плака – композиция от бактериални видове, отговорни за появата на зъбен кариес и проблеми с венците.

По какъв начин да мотивираме децата да мият зъбите си?

Като им предложим неща, които харесват: вкусна паста със страхотен цвят. Като им дадем възможност да избират между различни вкусове или продукти за устна хигиена с любими анимационни герои. Като играем заедно с тях и се състезаваме кой е почистил по – добре зъбите си, използвайки паста за зъби оцветяваща зъбната плака.

Какво търсят родителите в детските продукти?

Да са с безопасна формула. Да са ефективни в насока защита от кариес. Да са лесни за употреба и да предлагат разнообразие. Да се харесват от децата.

 

ПАСТА ЗА ЗЪБИ С ПОДХОДЯЩО СЪДЪРЖАНИЕ НА ФЛУОР ЗА ДЕЦА НАД 7 ГОДИНИ

Флуорът е неорганичен елемент, който има способността да се свързва здраво към повърхността на емайла като я реминерализира, подсилва и по този начин защитава зъбите от киселинните атаки, водещи до възникване на кариес.  Съдържанието на флуор в продуктите за детска устна хигиена е съобразено с възрастта на детето и регламенирано от Световната здравна организация. Пастите за зъби ELGYDIUM Junior съдържат максимално допустимото количество флуорни частици. Активната съставка Fluorinol® допринася за свързването на 6 пъти повече флуорни йони към повърхността на емайла още от първата минута на миенето на зъби, сравнено с минерален източник на флуор. Това води до ефективна защита от кариес. Пасти за зъби ELGYDIUM Junior са гелообразни – деликатно почистват емайла на детските зъби, не дразнят венцитe и са напълно безопасни за всички деца над 7 години.

ELGYDIUM PLAQUE DISCLOSING паста за зъби с обучителна цел разкриваща зъбната плака

В лаборатории Pierre Fabre е разработена първата паста за зъби с обучителна цел  ELGYDIUM Разкриваща зъбната плака. Появата на този продукт е вдъхновена от желанието на дентални лекари във Франция и е създадена в помощ на всички членове на семейството с цел подобряване на техниката на миене на зъби. Паста за зъби ELGYDIUM Разкриваща зъбната плака съчетава във формулата си естествени оцветяващи агенти, които визуализират зъбната плака и я правят лесна за почистване, както и активни съставки, които защитават зъбния емайл и го предпазват от развитие на кариес. Като истинска иновация тя превръща миенето на зъби в забавление за деца и възрастни. Тази паста за зъби позволява на всички над 7 годишна възраст, да се научат да мият по – добре зъбите си. Редовната употреба, редуваща се с класическа паста за зъби, гарантира ефективност на техниката на четкане като това води до укрепване на навика на миене на зъби.

Защитата на постоянните детски зъби от поява на кариес е от съществено значение за здравето на зъбите занапред. Периодът от 7 до 12 години в развитието на детето е от изключителна важност за изграждането на стабилни хигиенни навици и насърчаване към здравословен начин на живот.