Новини и събития

01.03.2013

ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ, БЪЛГАРИ!

Днес се навършват 135 години от Освобождението на България и възстановяването на българската държава. По този повод отбелязваме Националния празник на страната.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. в градчето Сан Стефано (днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул), е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската освободителна война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март слага начало на Третата българска държава след 500-годишно османско владичество.

Договорът от Сан Стефано е подписан от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Той е предварителен и подлежи на одобрение от останалите Велики сили.

Датата, на която е подписан договорът, не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Великите сили реагират противоречиво на договора. По инициатива на Англия и Австро-Унгария той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. Според него България е разделена на 5 части - Северна България и Софийският санджак формират васалното Княжество България; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област - Източна Румелия; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

За първи път 3 март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. 

С решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

Днес Националният празник се отбелязва с тържествени церемонии в цялата страна.

Акцент в тържествата са проявите на връх Шипка и тържествената заря-проверка пред Народното събрание в столицата София. В цялата страна, Националният празник 3 март ще бъдат отбелязани с тържествени прояви - литургии, панихиди за загиналите, митинг-шествия.

Източник: www.econ.bg