Новини и събития

23.04.2012

Позитивните емоции предпазват сърцето

 

Ново изследване сочи, че оптимизмът и позитивната нагласа намаляват с 50% риска от сърдечни заболявания.

  

В последните няколко десетилетия редица изследвания доказаха последиците върху здравето от негативните емоционални състояния като стрес, депресия, гняв, безпокойство и враждебност. Но малко се знае как действат положителните емоции върху нашето здраве.

 

Според новото мащабно изследване на Harvard School of Public Health, публикувано на 17 април, позитивното състояние на духа намалява риска от инфаркт, удар и други сърдечни заболявания.

 

„Липсата на негативни емоции не се равнява на притежаването на позитивни такива. Чрез изследването успяхме да разберем, че фактори като оптимизъм, щастие и задоволство от живота намаляват риска от сърдечни заболявания, независимо от други фактори като възраст, социалнен статус, теглото на човека и това дали е пушач. По-оптимистично настроените показаха 50% по-нисък риск от сърдечни проблеми спрямо останалите участници в изследването", обяснява изследователката и автор на изследването Джулия Боем.

 

Изследването показва още, че позитивните емоции не само могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания, но и забавят развитието им. Според авторите на проучването, тези нови доказателства могат да допринесат в бъдеще за изграждане на стратегии за предпазване и лечение от заболявания на сърцето.