Новини и събития

Кога кървят венците ни?!?

Кървенето на венците е проблем, който често тревожи пациентите. Той може да се прояви по време на четкане на зъбите, хранене или спонтанно. Придружен е от зачервяване, подуване и дискомфорт, но често не е свързан с болка. Ето защо пациентите не винаги се обръщат към своя стоматолог или специалист - пародонтолог. Кървенето се дължи на вазодилатация(разширяване) на кръвоносните съдове в следствие на възпалението. То се предизвиква основно от бактериалната плака, натрупана и неотстранена от зъбните повърхности. Когато пациентът среща затруднения в почистването, патогенността на плаката расте и води до усложняване на пародонталното здраве. Когато възпалението засяга само гингивата (венеца) се касае за т.н. гингивит. Той е напълно обратим при своевременно, адекватно лечение - включва професионална орална хигиена и насоки за  правилното поддръжка и добро почистване на зъбите. Когато плаката се натрупа и минерализира по зъбната повърхност се образува зъбен камък. Неговата патогенност не е голяма, но той служи като мост за провеждане на плаката в по-дълбоките слоеве на пародонта. Така след неглижиране на гингивита възпалението може да премине в пародонтит. При него, освен гингивата се засяга целият зъбодържащ апарат. При този етап заболяването вече е необратимо. Резорбцията на алвеоларната кост бива вертикална и хоризонтална.

Вертикални костни дефекти, диагностицирани навреме могат да бъдат хирургично регенерирани. За тази цел се ползват синтетични или естествени(от животински или човешки произход) костозаместители, растежни фактори. Когато костта е резорбирана (стопена) хоризонтално, хирургичните интервенции за регенерация не са приложими.

Пародонталните заболявания засягат около 60 % от популацията  в световен мащаб. Те са и основна причина за загубата на зъби при хора на средна възраст.  Етиологията на пародонтита е мултифакториално –наличието на микробни агенти е задължително,но само  това не винаги води до развитие на заболяването. То зависи и от допълнителни фактори като спецефичния имунен отговор на организма,токсична експозиция, правилно хранене, наличие на стрес,  тютюнопушене, злоупотреби, наследственост, диабет ,хормонален дисбаланс и др.

 

Д-р Теодора Недялкова

Родена   в гр. София през  1981г.

Завършила  е  Дентална  медицина в Медицински Университет –София  през  2005г.

Специализира   Пародотология и  Зол , към катедра Пародонтология   към ФДМ –София ,от 2012г.до 2016г , със водещ на специализацията –доц.Камен  Коцилков.

Преминала  курс на обучение  при проф. Giovanni ZucchelliItalia  в четири нива .

Асоцииран  член  на  Българското  Дружество по Пародонтология.

Член  на  Българското дружество  по  Гнатология и  Оклузодонтия.

От 2005 г. до 2011г. работи като общопрактикуващ  стоматолог  в  Дентална клиника  „Недялков” . От 2012г. ръководи  собствена  дентална  практика , насочена  към Продонтология и Дентална  имплантология.