Новини и събития

Каква е правилната грижа за здравето на венците?

Kолко често трябва да се почиства зъбен камък при диабетици и трябва ли да се използват по-специфични продукти за хигиена?

Пациентите, страдащи от диабет са по – предразположени към възпалителни състояния в устната кухина, а както знаем нейното здраве е част от общото здраве. Именно, за да се избегнат усложнения, препоръчваме по – честа профилактика при диабетици – на 3, максимум 4 месеца. След почистването на зъбен камък са задължителни продукти с антибактериално и антисептично действие –Elugel, Eludril Classic или  EludrilExtra.

Може ли след почистване на зъбен камък веднага да се направи избелване на зъбите?

Обикновено след почистване на зъбен камък се получава леко раздразнение на венците, ако те са били възпалени преди това. Възможно е пациентът да има лека чувствителност в продължение на 3 – 4 дни. През този период обикновено са предписани вода за уста или гел, които е препоръчително да съдържат хлорхексидин. След отминаване на раздразнението и прекратяване употребата на терапевтични продукти може да се направи избелваща процедура в кабинет или домашни условия.

Каква четка е най-подходяща при чувствителни венци?

При този проблем се препоръчва мека четка. Повече информация, може да прочетете на следния линк:  https://bit.ly/3afgzjB

Каква вода за уста е добре да използвам при кървящи венци?

За кървенето от венците могат да съществуват различни причини. Като най – честата причина е недобре почистена зъбна плака. Този проблем може да се реши дефинитивно след преглед и подходящо лечение. Обикновено се предписват терапевтични продукти, които се използват според инструкции за определен период от време.

От известно време имам проблем с венците, при миене на зъбите кървят и се възпаляват. Какво мога да правя, за да предотвратя това неприятно усещане? Може би четката е проблем?

Възможно е четката да не е подходяща във Вашия случай. За да постигнем правилна и оптимална хигиена в устната кухина трябва да съчетаем четка, паста, вода за уста и средства за междузъбно почистване. Тези продукти са индивидуални за всеки.

Кой е най- подходящият и дълготраен начин за избелване на зъбите?

Ефектът от избелващите процедури е индивидуален. За да го задържите във времето трябва да предвидите поддържащи такива, както и съобразяване с начина на живот – консумиране на определени оцветяващи храни и напитки (кафе, чай, червено вино) или тютюнопушене например. За поддържане на ефекта след избелване може да се използва малко по – абразивна паста за зъби: https://bit.ly/2VgSzsk

На колко време е добре да се почиства зъбният камък и кои са продуктите за орална хигиена, които помагат за по-малкото натрупване на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък трябва да бъде поне 2 пъти годишно. За по – малкото натрупване на зъбен камък подпомага правилна техника на миене на зъбите – подходящи четка и паста, правилни и достатъчно продължителни измиващи движения; Конец за зъби или междузъбна четка за почистване на пространствата между зъбите; Вода за уста като финал на хигиенната процедура. Във водите за уста обикновено се съдържат вещества, които са с филмообразуващ и антиплаков ефект. Такъв ежедневен продукт например е Eludril Care: https://bit.ly/2KeNZo6

Препоръчвате ли допълнителни методи за почистване на зъбите, освен стандартното миене при дете на 4 години?

На тази възраст почистването на зъби с четка и паста е достатъчно, като това задължително е в присъствието на родител. На по – късен етап, около 6 години, може да се въведе детска вода за уста след измиване на зъбите.

Какво е мнението ви за електрическите четки за зъби спрямо класическите?

В практиката се препоръчват и двата вида четки за зъби. При пациенти, които достатъчно умело се справят с класическа четка за зъби и постигат максимален ефект няма нужда от подмяна.

Колко често е добре да се чистят зъбите с конец при чувствителни венци?

Почистването на зъбите с конец трябва  да бъде задължително веднъж, по възможност 2 пъти дневно.

От време навреме имам болка в горния десен мъдрец особено когато се храня с твърда храна. Казаха ми,че имам джоб, който се пълни с храна и че е по-добре да се извади мъдреца...понеже има и кариес освен другия проблем. Това дали е най-добрият вариант? Аз пробвам да почиствам с конец, но в тази област е малко трудно, понеже е много назад.

Както сама казвате, изпитвате затруднения при почистването в тази област, което е много типично за мъдреците, заради по – задното им разположение в зъбната редица. Много често се налага и препоръчва ваденето на мъдрец заради неговата нефункционалност, както и невъзможност за постигане на оптимален ефект при лечение на кариес или неговите усложнения.

Кое е най-ефикасното средство за обезболяване при никнене на зъбки на бебе и от кога се ползва четка за зъби?

Пробивът на млечните зъби при малките деца е период, които може да се опише с различни „симптоми“. Продуктите, които се препоръчват обикновено са на растителна база и целят омекотяване на бебешките венци и по този начин по – лесно преминаване през периода. Съществуват и такива, които имат обезболяващи съставки с директен краткотраен обезболяващ ефект. Повече информация може да прочетете на: https://bit.ly/3bhn9HJ

Миенето на зъбите на бебето трябва да започне от пробива на първия млечен зъб с подходяща мека четка със или без паста за зъби, като ако изберете да поставяте паста, тя трябва да е без съдържание на флуор до втората година на детето.