Новини и събития

07.11.2016

Д-р Таня Барашка за пародонталните проблеми и начините да се справим с тях

 

Какви видове биват пародонталните заболявания и в какво се изразяват?

Пародонтланите заболявания биват гингивити и пародонтити. И в двата случая се касае за бактериална инфекция. Характеризират се със зачервяване, възпаление, кървене от венците. Нелекуваният пародонтит довежда до необратимо увреждане на заобикалящите зъба структури (кост и лигаменти).

Колко често към Вас се обръщат пациенти с пародонтални проблеми?

Все по - често, тъй като пародонталните заболявания към момента са водещата причина за разклащане и загубата на зъби.

 

Каква терапия препоръчвате при този тип проблеми?

Лечението им е комплексно, на първо място е свързано с намаляване на количеството бактерии, причиняващи този тип проблеми. Пародонталните заболявания са възпалителни заболявания, предизвикани от свръхактивност на бактерии, нормално живеещи в устната кухина. В лечението се включва професионално ултразвуково почистване на зъбите и спазването на стриктна орална хигиена от страна на пациента.

 

Какво е мнението Ви за препарати със съдържание на хлорхексидин?

От химична гледна точка хлорхексидинът е вещество, което се свързва с клетката на бактерията и предизвиква нейната смърт. Т.е продуктите, съдържащи хлорхексидин са от необходимост по време на активната терапия на пародонталните заболявания. Препоръчвам продукта ELUDRIL CLASSIC, тъй като е с доказана ефикасност при раздразнени венци. Този продукт е с отлично изразено антисептично и антиплаково действие.

Колко често е необходимо пациентите, страдащи от пародонтални заболявания профилактично да посещават зъболекар?

На всеки 3 - 4 месеца е оптимален период, като през това време водещото е на пациентите да бъдат препоръчани правилните средства за поддържане на постигнатия резултат след активното лечение. От първостепенна важност е хората да бъдат научени как правилно да се грижат за здравето на зъбите и венците си.

 

Д-р Таня Барашка (Дентален лекар, клиника Medical Dent, София)

 

Вижте още: Програма „ГРИЖА ЗА РАЗДРАЗНЕНИ ВЕНЦИ"