Новини и събития

Добрата орална хигиена е сериозна преграда за COVID-19

Лекарите споделят, че за всяка епидемия са изключително важни пътищата за разпространение на инфекциозния вирус. По отношение на COVID-19 стандартното предположение е, че той се разпространява чрез големи капчици или частици, излъчвани при кихане, кашляне или говорен.

Другото, което трябва да знаем и да сме внимателни е повърхностния контакт. Там преносители са ръцете ни, влезли в контакт с други ръце или повърхности. Имза обаче и трети начин за разпространение, който привлича все повече вниманието на научната общност. Това е храносмилателната и отделителната система.

Устата е началото на храносмилателната система. Като част от човешкия организъм, нейното здраве е пряко свързано с общото здраве. В настоящата ситуация лекарите по дентална медицина споделят, че е редно да обърнем по – голямо внимание на хигиената на устната кухина, като за целта е необходимо да следваме някои прости правила:

Вижте някои съвети за спазване на оралната хигиена по време на пандемията от Силвия Атанасова, маркетинг в „Pierre Fabre Oral Care“:

Докато трае епидемията е препоръчително да закупите нова четки за зъби. Мийте зъбите си сутрин и вечер. Добре е четкането на зъбите да е около минута и половина - две на горната челюст и минута и половина - две на долната челюст. Четката да бъде подсушена и дезинфекцирана, след всяко миене. Препоръка от Pierre Fabre Oral Care България: Дезинфекцията може да се извършва по два начина. Първият е като сложите четката за зъби в чаша вода и я преварите в микровълновата печка. За този метод са подходящи четките за зъби Elgydium Сlinic. Вторият вариант е да ползвате две различни четки за зъби, за сутрешно и вечерно измиване, за да бъде достатъчно времето за изсъхването им между двете употреби. Четката за зъби трябва да се сменя на всеки два месеца и незабавно, след като премине заболяването или оралния проблем (грип, херпес, афта и др.). Когато изхвърляте четката винаги я  увивайте в хартия и/или найлонов плик, преди да я изхвърлите в коша за боклук. Необходима е пълна хигиена на устната кухина. За хората над 6 години, повече от препоръчително, след миенето на зъбите, е изплакването на устната кухина с вода за уста. Водата за уста не е допълнителна грижа. Трябва да я приемем като основна грижа към продуктите за орална хигиена. Тя има ефект както върху зъбните повърхности, така и върху лигавицата – венци, бузи, език и небце.

Терапевтичните води за уста се използват около 14 дни, след което се преминава към продукт за ежедневна грижа. Водите за ежедневна употреба не е нужно да бъдат сменяни през определен интервал от време. Те не трябва да имат алкохол в състава си, тъй като продължителната употреба може да доведе до раздразнение на лигавицата. Пандемията, предизвикана от COVID-19 всъщност е безпрецедентна глобална заплаха за здравето ни. Предприемайки необходимите защитни мерки целим запазване на нашето здраве и това на околните.  


Източник: Blitz.bg

 

 

 

 

https://blitz.bg/zdrave/dobrata-oralna-khigiena-e-seriozna-pregrada-za-covid-19_news744235.html?fbclid=IwAR0d_RApgFgLk8c3zcKbuz6WdUNeBbcewZkrhUJg21Mr4q-4xU7rOmBzhA0